onsdag 9. november 2011

Rengjøringspersonalet

Rengjøringspersonalet som holder skolene rene og forhindrer sykdommer

En artikkel av Henrik Johan Terjesen


Hva er Renhold?
Renhold er forebyggende helsearbeid og har direkte betydning for helsen. Nye undersøkelser har skapt en høyere bevissthet om sammenhengen mellom kvaliteten på renhold og slimhinneirritasjon, astma og allergi. Hensikten med renhold er å fjerne smuss og forurensninger fra inne - miljøet. Dette er ikke bare av estetiske grunner, men også for å unngå kontakt med, og innånding av, irriterende bakterier, sporer og støv. Det er ikke bare hvor ofte og hvor grundig renholdet utføres som er av betydning. Valg av kjemikalier, metoder og utstyr spiller også i stor grad inn på hvor effektivt renholdet er.

Hvorfor er det så viktig og ha renholdspersonal på skolene?
- For det første så kunne det ikke vært undervisning på skolene om det ikke hadde vært renslig der, vaskepersonalet er faktisk de som på en måte holder skolene i gang!

- Om det ikke hadde vært renslig på skolene ville det fort blitt sykdom, urenslighet er farlig!


Folk Burde lære seg å verdsette vaskehjelperne mer!
Vaskedamene er liksom bare der. Et lite antall selv på større bedrifter. Store arealer skal rengjøres, og det er til tider veldig belastende arbeid med store skadepotensialer. Renholdsyrke er og blir i alles øyne et lavstatusyrke. Lavest på lønnsstigen, lite omtalt og verdsatt. Kan vi være med å snu dette?

Verdsetter vi egentlig disse sliterne nok? Hvor lenge hadde vi klart oss uten rengjøring av våre arbeidsplasser? Jeg tror neppe noen hadde stoppet sitt arbeid om jeg hadde uteblitt noen dager eller uker, men vaskehjelperne utgjør en så viktig del av våre hjem og arbeidsplasser at vi burde alle være med på å øke den status disse utgjør!

Hvem vil tråkke i søppel og masse skit, ikke mange!

Heldigvis er det eksempler på bedrifter som vet å verdsette sine ansatte uansett hvilken jobb de utfører – skulle bare mangle forresten.

Det å komme på jobb i et rent miljø er så viktig, og hadde man visst hvilket slit det ligger i en vaskejobb, ville man rost de som gjør jobben.

De er verdt en lønn på høyde med enhver godt lønnet ansatt i bedriften.

Hva kan bli gjort for å øke statusen til vaskepersonalet?

- Gi dem høyere lønn

- Gi dem mer respekt

- Takke dem for at vi ikke ligger hjemme med 40 i feber!


Intervju med en som jobber som vaskedame på Arendal Videregående skole:
Jeg spurte henne først om hva ho syntes om jobben?

- Jeg stortrives som vaskehjelp, det er noe jeg har holdt på med hele livet og det vil jeg også gjøre!

Med tanke på alt det arbeidet du gjør, er du fornøyd med lønna?

- Nei, det er jeg ikke… Jeg skulle veldig gjerne sett at vi i renholdspersonalet blir mer verdsatt, men vi jobber med saken

Blir du aldri lei av å rydde opp i vår søppel og vår skit?

- Om man tenker sånn kunne jeg aldri hatt denne jobben, om alle hadde tenkt sånn hadde det ikke vært noen vaskehjelpere! Men jeg må innrømme at noen ganger kan det bli litt mye (fnis)

Hender det noen ganger at elever eller lærere sier takk for det dere gjør?

- Det har vel faktisk skjedd et par ganger, men det er veldig sjeldent, skulle veldig gjerne fått noen fine tilbakemeldinger noen ganger :-) 

Takk for din tid og takk for fine svar!



Kilder: http://teresehafstad.blogspot.com/2010_08_01_archive.html

http://static.universitas.no/bilder/2005/28/28-vaskedamer-3-CE.jpg

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar