mandag 24. oktober 2011

Flere ungdom bruker snus!

Flere ungdommer i dag bruker noe som kalles "snus" snus er en type tobakk, hvor man putter i overleppa. Helsedirektoratet forsker enda på om snus er helseskadelig, men forskerne har enda ikke funnet noe som skyldes skadelig på helsen. VI vet jo selv at snus er tobakksvare og det innholder nikotin, men hvorfor gjør ungdommen det?

En artikkel av Erling Nordli Svoren

Dette er noen anonyme personer sier.

Positive sider
  • Snus er veldig behagelig 
  • Snus hindrer stress, man blir avslappet 
  • Snus kan bruker som slanke middel (man blir fortere mett) 
  • Nye forskninger Snus øker konsentrasjonen 
  • Nye forskninger Snus øker prestasjonsviljen 
Disse nye forskingene du ser gjør snus til et dopingsmiddel, nye regler sier at i 2014 vil det være ulovlig å bruke snus i idrett.

Negative sider
  • Snus kan være helseskadelig 
  • Snus inneholder nikotin, som gjør det avhengig
  • Snus øker blodtrykket ditt 
  • Snus vil være doping i 2014 
  • Snus er tobakkmiddel 
  • Folk mener at snus kan være kreftfremkallende 

Hva er snus?
Snus er et tobakksmiddel som ble funnet opp i Sverige, Snus i dag består av mørke tobakkssorter blandet med vann, salt, smaksstoffer og pottaske. Blandingen virker som lut på tannkjøttet og framkaller etseskader der prisen legges. I dag er snus forbudt i EU/EØS, med unntak av Norge og Sverige.

Hvor skadelig er det egentlig?
Det er bevist at snus tærer på tannkjøttet, Snus gjør slik at tannkjøttet trekker seg tilbake og det fører til plakk, guletenner og dårlig tannkjøtt. Det er fortsatt ikke bevist at snus kan fremkalle kreft, selv om det er kreftfremkallende middeler i det.
Så ingen vet enda hvor skadelig det kan være.

Intervju med en anonym person:
Hvor lenge har du brukt snus?
Jeg har bruk snus i snart 3 år

Hva fikk deg til å begynne?
Det som fikk meg til å begynne var at jeg var veldig stresset en periode, noen venner av meg fortalte meg at snus var veldig godt mot stress. Jeg tok en snus og jeg merket at stresset forsvant med en gang, så begynte det slik at vær gang jeg følte meg stresset tok jeg en snus, så ble jeg så å si avhengi av det, men jeg angrer ikke på at jeg startet.

Har du merket at snus har ødelagt tannkjøttet ditt?
Njaa, har ikke merket så mye, har sett at tannkjøttet har trukket seg bitte litt tilbake, fordi jeg har fått noe plakk.

Hva er så godt med snus?
Jeg synes snus er veldig godt, fordi det gir deg en følelse av at du blir veldig rolig og det er deilig å ha den underleppa.

Har du noen gang prøvd å slutte?
Skal være helt ærlig ja, jeg har prøvd å slutte, Men det er nesten helt umulig synes jeg. Når jeg ikke får snus når jeg føler jeg trenger det blir jeg veldig fort sur og sint.

Intervju med Helsesøster
Hva kan grunnen være til at flere studenter/ungdommer bruker snus?
Vi vet enda ikke det, men vi tror det er en slags fase de fleste ungdommer komme opp i, La oss f.eks si at en kompis av deg har begynt med snus, så sier den kompisen din at du bare skal prøve en, siden det vil ikke skade, så gjør du det da og etter du har tatt en vil du kjenne nikotinen strømme inn i kroppen din og etter kanskje en times tid vil du nok mest sannsynlig ta en til, og sånn starter det.

Hvis du skal svare i prosent, hvor mange ungdommer på Arendal VGS bruker snus?
Jeg ville sagt at 25-35% av dem gjør det.

Turneliv med Jan Eggum

Jan Eggum har holdt på lenge. Vært på mange turneer, er vant til å sove på hotell enten alene eller sammen med band og er sprek enda. Og han har ikke tenkt å gi seg enda.

En artikkel av Inger Fossli

Alle vet at turneer er en stor del av alle artisters liv. De reiser rundt i landet eller verden for å vise frem seg selv og musikken sin til alle som digger dem. For noen av dem er dét det morsomste ved å være musiker, for andre er det noe som må til for å selge plater. Bergenseren Jan Eggum har turnert både alene, med Gitarkameratene og andre. Sammen med Gitarkameratene var han med på å skape en av nittitallets store suksesser og alene er han en legende. Han har gitt ut 21 soloalbum og mange flere sammen med andre, blant annet tre stykker (Gitarkameratene, Typisk Norsk og Kanon) sammen med Gitarkameratene. Det første albumet hans, ”Jan Eggum”, kom ut i 1975. Han har fått spellemannsprisen for albumet ”Heksedans” og flere av platene hans har solgt til gullplaten og andre priser og utmerkelser. 
Bare i år har han laget musikk til tre cd-er; trilogien Kjærlighet & Ærlighet. Den siste kommer ut tidlig i desember. Han er kjent for sine triste, dype tekster og sin tørre humor. Og til tross for sine 60 år åttende desember, er han ikke det minste gammel. Han er like sprek som alltid. Platene har gitt ham suksess på suksess, men hva syns den store melankolikeren om turnelivet generelt? Er det gøy, spennende, eller rett og slett kjedelig?

Hvor mange turneer har du vært på? (ca)
Jeg har vært på to-tre turneer i året siden 1973 så det blir ca 100 turneer det. Men jeg spiller mest enkelt-konserter , en eller to eller tre, og det kaller jeg ikke turne. Den største turneen min hvert år er Sommerturneen, det er alltid minst 30 konserter mellom 1. juni og 1. september.

Hva går turnelivet ut på?
Turne: Inn i bil i Oslo (turne-buss hvis jeg har med et helt orkester), kjøre til spillested, rigge opp og sjekke at alt er på stell på Konsertstedet, sjekke inn på hotellet, sjekke internett/mail/facebook, spise en bedre middag, forberede seg backstage de siste 20 minuttene, eventuelt skifte til Konsert-antrekk, gå på scenen, gjøre en bra konsert (helst), komme backstage svett og fornøyd, skifte, dra på hotellet eller en sen middag eller et sent nachspiel eller høre på en annen artist på natten hvis det er festival, komme til hotellet, kanskje ringe hjem, sjekke internett/mail/facebook, sove, stå opp, pakke, spise frokost i frokostsalen, sjekke internett/mail/facebook, gjøre avtaler på iphone, inn i turnebuss eller egen bil/leiebil, og så begynner du fra toppen her: kjøre til spillested..... osv

Er det morsomst å være på turne alene eller sammen med andre?
Jeg liker meg faktisk best alene på turne, jeg blir lettere kjent med andre, jeg bestemmer selv hvem og hvor og hva, jeg kan pleie kjentfolk på de forskjellige spillestedene, jeg slipper å ha ansvar for et helt orkesters ve og vel, jeg kan være usosial hvis jeg vil, jeg kan delta i lokale arrangementer uten å sjekke med bandet, jeg kan være "cowboy på by’n" og henge 20 minutter i en bar og så gå videre, jeg kan eventuelt plugge inn og spille på 5 minutters varsel/forberedelse og slipper å rigge opp til masse folk og lang lydprøve. I det hele tatt, morsomst alene.

Hva er den beste turneen du har vært på?
Gitarkameratene på turne i 1990/91 var veldig moro, og kjempesuksess og fulle hus og vi gledet oss til hver konsert (konsertsaler over hele landet).

Hva er det lengste du har reist på turne?
Tidlig på syttitallet, ca 1973-1976 var jeg ofte på turneer som varte i 5-6 uker. tror den ene, våren 1975 varte 6 uker.

Og til slutt, anbefaler du det?
Det er moro å dra på turne, anbefales til dem som orker lange reisedager og nye steder hver dag, men da må man faktisk LIKE det, det gjør jeg.

Har du planer om å pensjonere deg i nærmeste fremtid?
Skal vel hvile litegrann etter 60årsdagen min i Grieghallen 10. desember. Men så e det på an igjen.

torsdag 20. oktober 2011

Ungdommens forhold til klær

Ungdom og generelt nordmenn kjøper mye klær, som ofte er veldig billige. Det er mye snakk om mote og folk kjøper mer enn gjerne nye klær for hver nye sesong istedenfor å bruke de samme man brukte året før.

En artikkel av Maria Corneliussen

Hennes & Mauritz er en av mange billigkjeder her i Norge. 
Billigkjeder
Billigkjeder som H&M, Cubus, Bik Bok osv. produserer det meste av sine klær i land som Kina i Asia. Disse klærne får en veldig lang tur før de kommer til Norge, men det er veldig mye billigere å produsere de der hvor det er mye billig arbeidskraft. En lønn i Kina er ofte på 2-5 kroner i timen, mens den i Norge er på ca. 1000 kroner dagen.

Hvorfor er merkeklær dyrere?
Mange tror merkeklær bare er dyrere fordi de er kjente og mange liker dem og aksepterer prisen, men det er flere faktorer som gjør at de er litt dyrere enn andre klær. Først og fremst er det ofte mye bedre kvalitet på et merkeplagg, dette er ofte fordi de bruker bedre og dyrere råvarer også må vi jo betale en hel del ekstra for det lille merket vi får på buksa etc.

Produseres nærmere.
Andre ting som gjør merkeklær dyrere er at de kanskje har blitt produsert i et land som ligger nærme eller samme land som det selges. Klær produsert i Kina har ofte en lang reise som forurenser veldig masse. Hvis de produseres nærmere, er arbeidskraften ofte dyrere som også gjør at prisen stiger.


Vi importerer tonnevis med klær, men blir alle solgt
73 Tonn klær
I 2009 importerte Norge 73 tonn med klær og det ble solgt klær for 41,5 millioner kroner det samme året. 55 % av all denne importen kom fra Kina, som ligger så godt som på andre siden av jordkloden vår. Resten kom fra land som Bangladesh, India, Tyrkia og Kambodsja. Altså hadde klærne en veldig lang reise før de kom til Norge.
Intervju med 4 på gata.

Hvor gammel er du?
- Jeg er 17 år gammel.
- 17 år om en måned.
- 16 år gammel.
- Jeg er 19.

Hvor ofte kjøper du klær?
- En gang i måneden
- Når jeg får lyst
- En gang i måneden, eller noe sånt.
- Fra 1 gang i måneden til 2-3 ganger i måneden.

Hvor kjøper du klærne dine?
- Gina Tricot
- Gina Tricot og Hennes & Mauritz
- Veldig mye forskjellig, hvor jeg finner noe jeg liker. Kjøpte veldig mye klær i USA da jeg var der, så
jeg importerer veldig mye klær selv.
- Jeg handler mest på Carlings og Jack & Jones.

Ser du på merkelappen for å se hvor klærne er produsert?
- Nei.
- Nei.
- Ja, egentlig. Noen ganger i hvert fall, men man legger ikke så mye merke til det.
- Nei, det gjør jeg ikke.

Her ser vi fire ungdommer, som er ganske så ubevisste på hvor klærne de kjøper kommer fra. Det er mange ungdommer nå, som ikke tenker på hva de gjør med miljøet når de kjøper klær fra billigkjedene. Det er ikke mange som tenker over hvor lang reise klærne har hatt før de havner i butikkene her i Norge eller hvor mye det har blitt forurenset for at vi skal få billige klær. Alle vil jo at klærne vi kjøper skal være billige, men er det nødvendig at de skal reise fra den andre siden av jordkloden for å oppnå dette? Kunne de ikke vært produsert i et land litt nærmere?

Facebook

Facebook, er som de aller fleste vet, et nettsamfunn der gamle og nye bekjente kan finne hverandre igjen. Facebook var opprinnelig et nettverk for universitets studenter i USA, men har gjennom de siste årene vokst til å bli et verdensomspennende fenomen, med over 600 millioner tilhengere, og 23. Januar 2009 var det ca 1,3 millioner nordmenn som var registrert på facebook. I juni 2011 ble facebook det første nettstedet på internett med mer enn 1 milliard visninger i måneden.

En artikkel av Mads Willumstad

De siste årene har facebook blitt mer og mer som blogging, hvor du skriver dine egne meninger og synspunkter. Det finnes forskjellige ”grupper” eller ”fanpages” der du kan gi dine egne meninger og synspunkter angående en sak eller en person. Selv om du kan gi dine egne meninger så er facebook mer en diskusjonsside eller en debatt side. Blogging er mer der du kun gi dine egne synspunkter, der du kan for eksempel skrive en artikkel om det du mener.

Facebook er på en måte et MSN (Microsoft Network) det vil si en samling av internett tjenester på et sted. For i tilegg til å ha venner og har du muligheten til å skrive på andres profiler, har man også tilgang til utrolig mange andre funksjoner. Man kan blant annet laste opp bilder, videoer eller lydfiler, men du kan også gjøre mange andre ting med dine venner, fra en enkelt ”poke” til et ”were wolf bite” som gjør deg til en varulv og da kan du igjen bite andre venner. Du kan også like forskjellige ting, noe som kan deg informasjon om tingen eller personen du liker.


Som du kan se på bildet over har jeg ”likt” bandet linkin park. Der kan jeg finne informasjon om bandet, for eksempel hvor de spiller.

Men alt er ikke bare fryd og gammen med facebook. For mange er det et mål med mange venner, det vil på en måte vise hvor populær du er i den ”virkelige verden”. Visst du ser en person med 500 venner og du har 80 venner selv, så kan dette skap et sosialt stigma. I USA har det spredd seg en ny sykdom som kalles for SNF (Social Networking Fatigue). Dette innebærer at en person rett og slett blir utslitt av å vedlikeholde sine profiler på de forskjellige nett samfunnene, inkludert facebook. For noen er venner noen man må gå sammen fordi man føler man må, ikke fordi man har lyst. Man må fordi som nevnt tidligere så blir du ”sett ned på” visst du ikke har en stor mengde med venner på facebook. Dette er verken Facebook eller noen annen sitt nett samfunn sin feil, men de frembringer problemet i stor grad.

Et annet problem med facebook er tileggsprogramvarene. Facebook er ment som et samfunn der du kan kommunisere med venner, men svært få ungdommer nå til dags leser ikke personvernsparagrafen, når du registrer deg. Når du registrer deg på gir du facebook fullmakt til å bruke dine personopplysninger - som innebærer fullt navn, bursdagsdato, seksuelle preferanser, sivil status, politisk ståsted, religiøst ståsted, favorittmusikk, favorittfilmer, MSN og ikke minst bilder – som gir utviklerne bak tileggsprogrammene full tilgang til dine opplysninger. Visst du legger til Home land security som også har tilgang til dine personopplysninger. Et eksempel som er blitt bevist er visst du heter Mohammed og er med i en gruppe som heter for eksempel: ”i bet we can get 1 million people who dislikes George W. Bush”, så havner du i en database som kun NSA eller CSA har tilgang på.

Facebook er også en flott måte for litt folkeskye eller annerledes personer å kommunisere med likemenn på. Det finnes for eksempel grupper på facebook, for folk som er homoseksuelle, eller med Downs syndrom. Her kan du få råd fra likedane med samme problemer. På mange måter får da disse personene, som til vanlig kanskje ikke har det så bra, en følelse av nyttighet og verdighet i hverdagen.

Facebook er nok en blanding av både godt og vondt. Om man ønsker å treffe gamle kjente, er Facebook et ypperlig verktøy. Samtidig må man være oppmerksom på at Facebook også bringer med seg mange uventede problemer, gjerne problemer som man ikke så lett blir kvitt. Her kan blant annet Personvernsparagrafen nevnes, ettersom Facebook har rett til å gi informasjon om oss videre til en tredjepart uten at vi selv ønsker det. Men ønsker vi å finne gamle eller nye venner, eller bare delta i en diskusjon er facebook den rette plassen.

Intervju med Lena Willumstad:
Spørsmål: Har du facebook?
Svar: Ja, det har jeg.

Spørsmål: Hvor mange venner har du?
Svar: Ca 300.

Spørsmål: Føler du at det er et mål å ha mange venner på facebook, for å oppnå høyere sosial rang?
Svar: Nei, absolutt ikke, jeg legger bare til de personene jeg møtt ”face-to-face”.

Spørsmål: Føler du en trang til å sjekke facebook og fikse på profilen, oppdatere statusen osv?
Svar: Hehe, ja, hver dag J

Spørsmål: Hva syntes du om at alt du skriver og gjør på facebook blir lagret i en database?
Svar: Det kan jo være litt skremmende, men jeg har stengt profilen og legger ikke fremmende folk. Samtidig er jeg forsiktig med hva jeg legger.

Spørsmål: Så du er altså ikke nervøs for at mange personer ikke kjenner kan gå inn å lese alt om deg? ( da tenker jeg på folk med rettigheter på facebook, som jeg skrev om over)
Svar: Det er så klart noe man burde tenker over, men jeg tenker ikke så mye på det.

Spørsmål: Før vi runner av lurer jeg bare på om du er forsiktig med hva du trykker på av reklame og spill og lignende?
Svar: Jeg var ikke det før, da trykket jeg egentlig inn på alt som kom opp, men etter PC-en min krasjet av virus ble jeg veldig skeptisk til det jeg trykket inn på.

Lillebjørns karriere

Lillebjørn Nilsen (Bjørn Falk Nilsen) har mange talenter, men det mest kjente er hans evner med gitar og sang. Som 15-åring skrev han sin første sang, og som 16-åring begynte han på musikklinja på Hartvig Nissen Skole. Av alle instrumentene han spiller liker han generelt strengeinstrumenter best, og han har turnert i flere land i Europa, samt Kina, Qatar, Canada og USA.

En artikkel av Mona Fossli  

Lillebjørn veiver takten under allsangen til 
”Crescendo i Gågata med bandet sitt Seresta i bakgrunnen 
Lillebjørn har mange fine og morsomme sanger, mange av dem igjen handler om Oslo, for eksempel ”Alexander Kiellands Plass”, God natt Oslo” og ”Tanta til Beate”. Det er tydeligvis en by han er veldig glad i. Samtidig har han flere sanger på andre dialekter eller ”talemål”, som ”Ola Tveiten”, ”Valle Auto og Bensin” og ”Håvard Hedde”, og også noen oversettinger fra engelske sanger, som ”Barn av Regnbuen”, ”Svikefulle Mari” og ”Byen jeg kjente som min”. Han har samarbeidet med mange opp gjennom årene og vært med i mange grupper. Blant annet den første gruppen han var med i som het ”The Young Norwegians”, som besto av ham, Bjørn Morisse og Steinar Ofsdal, og gruppa som het ”Ballade”, der han var sammen med Åse Kleveland, Lars Klevstrand og Birgitte Grimstad. 

Den siste gruppa han var med i, het Gitarkameratene. Det var et samarbeid med Øystein Sunde, Halvdan Sivertsen og Jan Eggum. De har også kommet sammen igjen for et par turneer, i 2010 og 2011. Lillebjørn omtales ofte som Norges ”visekonge” og er et forbilde for mange unge visesangere. Han har gitt ut 10 soloalbumer hvis en ikke regner med samlealbumene, og også flere med gruppene han har vært medlem av. Fem spellemannspriser har han fått også, enten alene eller med gruppe. I tillegg har han gitt ut flere gitarbøker og sangbøker, blant annet ”Lillebjørns gitarbok” og ”Tekst og musikk: Lillebjørn Nilsen”.

Jeg har spurt Lillebjørn noen spørsmål angående hans karriere, og han har svart på veldig kort varsel.

Hva var det første du gjorde innen musikk?
Jeg lærte først notelesning, mandolin og fiolin av min far. Kort
karriere på Bb-kornett i guttemusikken. Den første sangen, "Danse Ikke
Gråte Nå", skrev jeg som 15 åring. I den alderen begynte jeg også
seriøst å studere klassisk gitar og musikkteori. Jeg var fast låner på
Deichmann Biblioteks musikkavdeling.

Når fant du ut at det var musiker du ville være?
Da jeg var 16 år og sluttet på Ila Realskole for å begynne på
musikklinja på Hartvig Nissen Skole. Samtidig sa jeg opp jobben som
avisbud og oppdaget at jeg kunne forsørge meg selv med musikken.

Hva er ditt favorittinstrument? 
Det varierer jo siden jeg er en svoren multi-instrumentalist. Mest på
alt som har strenger. For tiden er det ingen tvil: favoritten er den
lille 4-strengede luringen ukulele! Samme favoritt som avdøde Beatles
gitarist George Harrisson.

Hvem har inspirert deg mest gjennom din karriere? 
Den amerikanske sanger, sangskriver, folkemusiker og aktivist Pete
Seeger har vært et forbilde helt fra jeg hørte ham som barn. Jeg har
vært så heldig å få treffe ham og opptre sammen med ham. Og er stolt av
å kunne kalle denne vitale 93-årige legenden min venn.

Hvilken eller hvilke låter er du selv mest fornøyd med? 
"Tanta Til Beate" har gitt meg mye glede. Det samme med "Danse Ikke
Gråte Nå" som faktisk framføres rundt omkring i verden av kor og
vokalensembler.

Hvor mange land har du turnert i? 
Norge, Sverige, Danmark, Færøyene, Island, Tyskland, Frankrike,
Belgia, Sveits, Portugal, Kina, Qatar, USA og Canada.

Som dere kan se, er Lillebjørn Nilsen en veldig variert og spennende artist. Jeg synes selv han er en av Norges beste visesangere.
Lillebjørn synger sangen ”Hav og Himmel”          

Kjønnsdelt arbeidsmarked

Statisk sentralbyrå la ut en arbeidskraftundersøkelse i 2009 når det gjelder manns- og kvinneyrket. Statistikken viser at vi fremdeles har et svært kjønnsdelt arbeidsmarked, kvinner ønsker å jobbe i arbeid som handler om omsorg, skole og rengjøring. I samme grad som menn ønsker å jobbe i service yrker og tar gjerne en sjefstilling. I undersøkelsen til statisk sentralbyrå tok de for seg antall sysselsatte kvinner og menn i utvalgte yrker i alder 15-74 år i 2008.

Artikkel av Anonym

Er det miljøet eller arven som bestemmer yrket valget
Arbeidskraftundersøkelsen viste at det er flest kvinner som er utdannet til sykepleier og flest menn som er utdannet sjåfører. Flere forskere mener det har noe med miljø å gjøre, og at vi må gå helt tilbake til fødselen for å forstå årsaken til utdanningen til den enkelte. Helt fra fødselen av behandler vi ungene annerledes. Dersom du får to tvillinger en gutt og ei jente vil vi forstå at miljøet har mye å si. De er akkurat like gamle, men helt fra starten av vil vi automatisk behandle dem ulikt.

Vi tar for oss en liten nyfødt jente og vi vil stort sett si at hun er søt. Det er også helt greit at hun griner hvis hun skulle ønske det. Hun har som oftest på seg lyse rosa klær og hun vil hele tiden bli ”dulla” og kosa med. I motsetning til jentene blir guttene behandla mer ”tøft”. De har stort sett på blå klær, og når de griner vil vi fortelle de at de er gutter og at de er så tøffe at de ikke skal grine. Han er ikke søt, men tøff og vi vil som oftest ikke kose og ”dulle” med gutten, men vi vil heller ”bokse” han forsiktig i magen.

Kjendistvillingene Mary-Kate og Ashley Olsen
Fetteren min er tvillingbror forteller at gjennom oppveksten har han og tvillingsøsteren hans blitt behandlet svært forskjellig. – Jeg og søsteren min har alltid blitt behandlet forskjellig. Når pappa og jeg dro på Odd Grenland kamp var søsteren min og mamma hjemme og perlet eller holdt på med ”jenteting”. Selvfølgelig var det ting vi også gjorde sammen som for eksempel hoppe på trampoline, men det var nok helst sånn at søsteren min lekte med bamser, barbie og dukker mens jeg hadde actionman, fotball og rasa med de andre guttene.

Eneggede tvillinger ville vært identiske
Dersom du ser på eksempelet med eneggatvillinger vil man forstå bedre hvordan miljøet i tidelig alder spiller en viktig rolle for hvert individ. Eneggatvillinger har arva akkurat samme gener, de har akkurat samme utgangspunkt fra fødselen og ville mest sannsynlig ha vært helt like etter 10 år dersom det var arv som hadde formet personligheten. Men vi vil alltid behandle to individ ulikt og derfor er miljøet hovedfaktoren som gjør at eneggatvillinger blir ulike fra hverandre.


Miljøet bestemmer yrke valget
Det er også viktig å huske at det er andre faktorer enn miljø som spiller inn for personligheten hos et individ. Det som er uvisst er om personlighet også kan være arv fra foreldre. Det vil si at psykologer lurer på om noen egenskaper er arvelig. Det er for eksempel en teori om at barn helt fra fødselen av interesserer seg for ”gutteting” eller ”jenteting” ettersom hvilket kjønn de er.

Forskning viser at dersom du tar små barn uten miljøpåvirking inn på et rom med masse leker, og deretter observerer for å se om leken barnet tar var tilfeldig eller om barnet valgte leken vil gi svaret på at barn som ikke er utsatt for noe miljøpåvirkning velger ”gutteleker” og ”jenteleker” ettersom hvilket kjønn du er. Når barnet vokser til går miljøet over til å bli en viktigste faktoren framfor arv. Miljø faktoren kan også endre seg fra å være foreldre til å bli venner ettersom barnet blir eldre.
Barbie er en typisk jenteleke og bil en typisk gutteleke.  Foto: slittejoggesko.blogg.no


Det er vesentlige forskjeller på gutter og jenter
Forskning viser at arbeidsmarkedet er fordelt fordi det er vesentlige forskjeller på gutter og jenter. Vi har arvet egenskaper som tilsier om vi er jente eller gutt, i tillegg har vi faktorer som for eksempel foreldre som forsterker ”jenteutrykket” og ”gutteuttrukket”. At jenter og gutter derfor velger yrker ut fra den personligheten vi har dannet oss er ikke så unaturlig. Jenter som er blitt påvirket av mye omsorg vil ha en bedre forståelse i yrker som handler om omsorg. Det at jenter også blir fortalt at grining og lignende er en naturlig ting, vil de derfor være bedre egnet enn de fleste gutter til å vise medlidenhet og trøst i situasjoner som gutter har blitt fortalt at det er ikke er noen tøffinger som griner. Gutten derimot som har utviklet en stor interesse for biler ved at han gjennom tidelig oppvekst har fått leke biler i gave. Dette har naturlig nok ført til en større interesse for biler enn det en jente som har fått barbie vil kunne kjenne på. Derfor er det ikke så rart at gutter og jenter velger de yrkene de gjør i samfunnet, og at vi har er delt arbeidsmarked.

Vold i Arendal

Det blir bare mer og mer vold i Arendal, og mange innbyggere i dag er redde for å gå ut på nattestid. Politiet mener det er de unge som forårsaker frykten.

Tekst: Malin Sævrøy Kristoffersen

Natt i Arendal, bilde fra Fvn
Etter 70-80 tallet har det bare blitt mer og mer vold i Arendal, og som politiinspektør Jon Hermansen uttalte i et intervju i Agderposten, skal årsaken være at ungdommen tar over hele byen etter midnatt. Nattelivet i Arendal har gått fra litt vold til trusler og vold i stor grad, noe som har ført til at den lille sørlandsbyen har fått kallenavnet ”Banke du byen”. Dette er ikke et bra rykte, og noe burde bli gjort.


Blind vold
I 2006 og 2007 var ikke blind vold noe som stod i fokus i Arendal, og det var flere trygge innbyggere. Senere har prosenten på blind vold økt i store grader, og politiet begynner å bli bekymret.

Flere og flere uskyldige blir utsatt for blind vold, og mange av dem er også utlendinger. I april ble en ung utenlandsk mann slått ned på en kafé, uten å vite hvem personen var. Han ble påført flere store skader, og det førte til at han begynte å leve i frykt.

Det har blitt gjort flere forsøk på å stoppe volden, men Politistasjonsjefen i Arendal, Jan Sverre Krogstad uttalte seg i april til NRK nyhetene at han fremdeles syntes det er mye vold i gatene. Han forteller også at de kjører fult opp med politi i helgene, og han mener at de har kontroll på byen, da det er førsteprioriteten for politiet i Arendal og Agder.

Logo fra nettstedet til Natteravnene
Natteravn
Den lille sørlandsbyen har, som flere andre steder i landet, et opplegg som går ut på å skape et bra og trygt miljø for barn og voksne. Natteravnene jobber med å skape trygghet, trivsel og tilhørighet ved å være til der det skjer. Arbeidet de gjør blir tatt stor pris på av ungdommen, sa koordinatoren for Natteravnene i Arendal, Terje Eikin. Arbeidet natteravnene gjør, kan være med på å dempe frykt i gatene.

Det er utrolig bra at forebyggende arbeid virker positivt, og i 2006 var det kun 51% som følte seg utrygg i gatene. Politistasjonen ligger også ganske sentralt, noe som også gjør byen tryggere. For en stund siden ble det også holdt en støttemarkering på Sam Eydes plass for å få bukt på volden. Det er blitt mer fokus

Folkets mening
Undersøkelsen som ble gjort i 2007 viste at ca 51% av befolkningen fryktet vold, og var redd for å bli utsatt for blind vold. Årene etter har det blitt mer og mer, og prosenten har mest sannsynlig steget.

Tre anonyme ble stilt spørsmål angående vold i Arendal, og det viste seg at de tre forskjellige personene hadde nokså like meninger om saken, men det var kun en person som hadde opplevd lignende hendelser. Denne personen hadde spesielt sterke meninger.

"Jeg synes politiet og natteravnene 
burde bli mer varsomme."

Syntes du vold i Arendal er et tema som burde settes i større fokus?
Jeg syntes det bare blir meg og mer voldelig i gatene, så jeg syntes definitivt at dette burde bli tatt mer seriøst. Det går utover miljø og omgivelser.

Har du selv opplevd noen form for vold i sentrum?
Jeg har flere ganger opplevd vold på nattestid, der det stadig hender at folk havner i slåsskamper. Likevel har jeg heldigvis aldri blitt utsatt for vold selv, men flere av mine nærmeste venner har dessverre blitt utsatt.

Hvordan reagerer du på all volden i Arendal?
Det er utrolig trist, og jeg misliker det sterkt, men det er ikke så mye jeg kan gjøre annet enn å oppføre meg ordentlig. Jeg syntes både politiet og nattravnene burde være mer varsomme.

Det viste seg at alle tre personene syntes dette er et utrolig viktig tema som burde bli satt mer i fokus, og de fryktet at det kom til å bli enda verre med mindre det ikke snart ble satt en stopper for det.

Premier League

Den engelske toppdivisjonen Premier League har nå holdt på i snart 3 måneder og det har vært flere overraskende resultater og handlinger. Drama, sorg og glede har preget engelsk fotball den siste tiden. I denne artikkelen skal vi se nærmere på historien til PL (premier league), hvilke overraskelser det har vært så langt i sesongen og hva supporterne tror om sluttresultatene. 

En artikkel av Henrik Mykland

Premier league ble startet i 1992, den 20. februar. Det er en liga hvor de 20 beste lagene i England spiller om å vinne premier league pokalen. Ligaen har holdt på i 19 år, og av de 19 årene er
det 3 lag som skiller seg ut i seiersskalaen: Manchester

United har vunnet hele 12 ganger, og er med dette, det mestvinnende laget i Premier league. På delt andreplass kommer Chelsea og Arsenal, som begge har vunnet ligaen 3 ganger hver. Bortsett fra disse lagene er det kun et annet lag som har vunnet ligaen: Blackburn Rovers.

2011/2012 sesongen har bydd på mye drama og overraskelser, til tross for at det fortsatt er lenge igjen. Lagene som skiller seg ut har allerede over 15 poeng, når det kun er spilt 7 kamper. På topp av tabellen ligger Manchester United med en ledelse på kun et poeng over Manchester City (per 12.10.2011). på topp 4 er også Chelsea og Newcastle med å kjempe om en topp-plass. Allerede her er det en stor overraskelse i årets Premier League. Arsenal som alltid har hevdet seg på topp 4, og vunnet ligaen 3 ganger, ligger helt nede på 15 plass, med kun 7 poeng. Dette er mye grunnet tapet av mitbanegiganten Cesc Fabregas, og teknikeren Samir Nasri. Arsenal mistet også Gael Clichy, men han er stort sett erstattet av brasilianeren Andre Santos. For å erstatte Nasri og Fabregas har Arsenal blant annet kjøpt inn Gerviniho og Arteta som nå er med i start-ellveren. Forsvarsspilleren Per Mertesacker er også ny for Arsenal.

Premier League har i år fått mange nye spillere og talenter, blant annet Manchester City spissen Sergio Aguero, og den nye Manchester spilleren Ashley Young. Aguero har spilt en fantastisk sesong og scoret mål etter kun 9 minutter i sin første kamp. I samme kamp scoret han 2 mål, og hadde en målgivende. Han har drakt nr 16, og er født 2. Juni 1988. Ashley Young er født 9. Juli 1985 og spiller spiss for Manchester United. Han signerte en 5’års kontrakt med klubben den 23. Juni 2011.

Jeg har vært rundt og spurt en Manu-fan, en Arsenal-fan og en Chelsea-fan om hva de mener om årets Premier League:

Manu-fan: Per-Martin Grønli
1) Hvem er Premier League's største talent/er for øyeblikket?
”Det største talentet er Phil Jones, han er 19 år og har en fast plass i Uniteds startoppstilling. Han er god både defensivt og offensivt.”
2) Hva synes du har vært den største overraskelsen i årets Premier League?
”Den største overraskelsen i år, har vært at Newcastle ligger høyt på tabellen og at de ikke har tapt enda.”
3) Hvem tror du vinner trofeet i år?
”Jeg tror at United vinner fordi de har den beste troppen og får mest ut av den.”

Arsenal fan: Usain Mayembe
1) Hvem er Premier League's største talent/er for øyeblikket?
”Jack Wilshere er Premier League’s største talent”
2) Hva synes du har vært den største overraskelsen i årets Premier League?
”Den største overraskelsen i årets premier league er at Newcastle United FC ligger på fjerde plass.”
3) Hvem tror du vinner trofeet i år?
”Jeg tror man city vinner premier league i år.”

Chelsea fan: Vital Kaba
1) Hvem er Premier League's største talent/er for øyeblikket?
”Jeg synes at Danny Welbeck, Barkley og Daniel Sturrigde er de største talentene i årets Premier
League
.”
2) Hva synes du har vært den største overraskelsen i årets Premier League?
”Jeg er mest overrasket over hvor bra Newcastle ligger an på tabellen og har ikke tapt en eneste
kamp. Er ikke så overasket på hvordan arsenal ligger an pga med engang de solgte stjernene sine
visste jeg at de skulle slite i årets Premier League. Aston villa har spilt bra i år og spissene deres har
overasket meg med hvor bra de spiller sammen”

3) Hvem tror du vinner trofeet i år?
”Det er tre lag som kan vinne i år, City, United og Chelsea. Men har jeg tro på Chelsea”

De 20 lagene i Premier League har logoene som blir vist på bildet til venstre. Vi ser blant annet Arsenal sin logo på toppen, Chelsea sin logo er klokka 3 og Liverpool, Manu og Manchester City sin logo er de tre nederste. Av alle lagene i Premier League er hele 5 av dem fra London: Chelsea, Arsenal, Tottenham, Queens Park Rangers og Fulham.

Som mange av de intervjuede sa, så er det overraskende at Newcastle United FC gjør det såpass bra som de gjør. De har ikke tapt en eneste kamp enda, og ligger foreløpig på en fjerde plass, kun ett poeng bak Chelsea.

Som konklusjon kan vi si at det har vært mange spennende og uventede resultater i årets premier league. Den mest uventede og største overraskelsen er allikevel resultatene til Newcastle, og deres plassering så langt. Vi ser også at ligaen inneholder mange gode og unge talenter, som vi kan glede oss til å se spille fremover.

Ungdom og alkohol

Fylla har skylda! Drikking er gøy! Men tenker du noen gang over hva som faktisk skjer med kroppen når man drikker alkohol?

En artikkel av Ane Nordahl Boye

Den mest vanlige grunnen for at ungdom starter å drikke, er jo selvfølgelig at ungdommen vokser opp i en vennekrets eller miljø, der noen av dem begynner å drikke. De fleste begynner jo allerede å drikke i 14 års alderen, altså på ungdomsskolen. I denne alderen er det jo alltid spennende å prøve ut nye ting, særlig ulovlige ting. Og de fleste syntes jo at det er kult å drikke alkohol.

Som oftest er det påvirkning eller press av venner/andre som gjør at man begynner å drikke. Siden alle andre gjør det, må jo du også gjøre det, hvis ikke er du jo ikke kul nok. Denne følelsen er det nok mange som har/har hatt og de fleste føler de må prøve ut alkohol for å være kul nok. Men det som få ungdommer tenker over, er egentlig hva som skjer når man inntar alkohol i kroppen.

Når man drikker alkohol, vil man kort tid etter begynne å kjenne virkninger, allerede etter bare noen få minutter. Bare kort tid etter kan faktisk alkoholen måles i blodet. Virkninger som skjer, er at: Tankegangen blir annerledes, beslutningsevnen blir annerledes, oppførselen blir annerledes og nesten alt blir mer annerledes både inni deg og rundt deg. De som drikker eller har prøvd å drikke har vel merket dette.

Her er det en liten liste om hva som kan skje med promille i blodet:
fra 1 til 2 i promille: blir man trett og sløv, man kan bli kvalm.
0,1 i promille: Alkoholen kan påvirke hormoner i kroppen. Du får for eksempel økt urinproduksjon, stresshormonet kan bli påvirket,
1,5 i Promille og høyere: de fleste vil ha problemer med å huske alt som skjer, og hukommelsestapet vil øke med stigende alkoholkonsentrasjon.
3,0 i promille og oppover: kan være dødelig. Risikoen økes dersom man samtidig bruker medikamenter som virker dempende og sløvende på hjernen. Man må ALDRI bruke beroligende tabletter eller andre legemidler sammen med alkohol.

Det er egentlig veldig forskjellig fra person til person hvordan man blir når man drikker. Som du ser i lista over, er det mye som kan skje med kroppen når man har promille. Men dette er bare en liste om hva som skjer med kroppen fysisk. Men hva skjer egentlig med det psykiske?

De fleste vil merke etter noen glass med for eksempel vin og god stemning rund seg, at humøret vil bli på topp, og alt rundt deg blir mye morsommere enn det kanskje var tideligere. Når man drikker kjenner vel de fleste seg igjen når det gjelder å finne på rare ting når man drikker. Men samtidig som noen lever i harmoni mens de drikker, vil andre faktisk bli svært agresive etter bare litt inntak av alkohol. Slike personer tåler ikke alkohol, og det betyr at alkohol tar såpas mye kontroll at man ikke har styring på hva man driver med, i de fleste tilfeller er dette spriten sin feil. Om du føler deg truffet, så enten slutt å drikke alkohol eller finn en annen type alkohol å drikke, som du faktisk tåler! Du kan være farlig for folk rundt deg, selv om du ikke mener å være det.

Jeg har intervjuet en venn der hun sier sine meninger om ungdom og alkohol:

A: Hvorfor tror du at ungdommer under 18 begynner å drikke?
T: Fordi de er nuskjerige og syntes det er spennende fordi de ikke har lov til å drikke. Mange føler kanskje litt press fra venner, fordi de fleste syntes jo det er kult å drikke.

A: I hvilken alder tror du at ungdommer begynner å drikke?
T: Jeg tror de fleste begynner å prøve seg litt frem når de er i 14-15 års alderen.

A: Hvor gammel var du når du begynte å drikke?
T: Første gang jeg smakte på alkohol var jeg 12 år men jeg begynte å drikke da jeg var 14 år.

A: Det har jo vært noe snakk om å endre alderen fra 18 til 16, for å kunne kjøpe alkohol. Hva mener du om det?
T: Jeg syntes det burde være 18 års grense på å kunne kjøpe alkohol, fordi du blir faktisk mer voksen fra du er 16 til du blir 18.

Det er ditt valg om du vil drikke alkohol eller ikke. Pass på deg selv og tenk over hva som skjer med kroppen din! Med for mye inntak kan man ta dumme beslutninger. For noen er målet å drikke seg dritings. Men var dette så lurt når du våkner ved siden av personen du aldri ellers ville rørt, i en grøft eller kanskje så ille som sykehuset?

Fylla har kanskje skylda! Men hvem har egentlig skylda for fylla? DEG!


Kilder:
http://www.ung.no/alkohol/2015_Virkning_av_alkohol_i_kroppen.html

Jentefotball

Det er ganske stor forskjell på jentefotball og guttefotball på mange forskjellige måter. Muskelstyrken, teknikken, samspillet og selvtilliten. I denne artikkelen har vi fått et intervju med 2.divisjons spilleren på Amazon, Ingvild Svendsen. Vi får høre hva hun synes om jentefotball, hvilke forskjeller mellom gutter og jenter og hva hun mener om det.

En artikkel av Linn Christine Farbergshagen

Forskjeller mellom jentefotball og guttefotball
Det er ganske stor forskjell på jentefotball og guttefotball, både på kropp og spill. Selvsagt er det mer vold, mer taklinger, mer røde og gule kort, og mer spill i guttefotball. Jenter har ikke slik styrke eller utvikling i kropp som gutter. Jenter er mer forsiktige og de har ikke den muskelstyrken gutter har, og er da mer forsiktig i taklingene. Jenter og gutter ligger på et ganske likt nivå når de er små, men når de kommer til en alder begynner guttene å gå forbi jentene selv om de trener like mye. De blir sterkere mye fortere enn jentene, de løper raskere, de får bedre skudd og bedre teknikk, selv om de trener likt. Det er mange med forskjellige meninger om jentefotball. Mange synes jentefotball er kjedelig, ingen underholdning og rett og slett ikke er ordentlig fotball, siden forskjellen mellom gutter og jenter er så stor.

Det er stor forskjell på selvtilliten på gutter og jenter. Noe som er veldig kjent med jentefotball er selvtillit. Det er stor forskjell på gutter og jenters selvtillit. Gutter har mye større selvtillit enn jenter. Om gutter gjør en feil på banen, glemmer de det, og prøver å gjøre det bedre neste gang. De vet selv hva de er god til, og har troa på seg selv. Jenter er flinke til å rykke ned på seg selv. Om en jente gjør en feil, prøver igjen og ikke klarer det, så gir hun nesten opp. Da husker de den feilen og selvtilliten synker. De har ikke troen på seg selv og sine ferdigheter, så de tenker gjerne ”enten har jeg dagen, eller så har jeg det ikke” om de får en god start kan de gjøre en god kamp, men er vanskelig for jenter å løfte seg etter en dårlig start, fordi de sliter med selvtillit. Mentaltrening er noe en burde drive med da, men mentaltrening er ikke så lett. Det er ganske lett å si til seg selv ”i dag er jeg god, i dag skal jeg score”, for en ting er å si det til seg selv, en annen ting er å kunne overbevise seg selv. Jeg tror det er lettere for gutter med mentaltrening, fordi de vet hva de er gode til, mens jenter er mer usikre. 
En ting som kan trekke veldig ned på selvtilliten til jenter er når det fotballen blir mer seriøst, og spilletiden har mye å si om en er god eller ikke. Jentefotball er det som i vanlige fotballag er det kamp om å få mye spilletid og starte kampen i den posisjonen du vil selv spille. Jo eldre man blir jo mer seriøst blir fotballen. I 2.divisjon er det slik at de som starter kampen og blir byttet inn, de kan altså ikke komme ut igjen før neste kamp, så man får bare bytte én gang. Dette fører jo til at de beste starter, mens de som sitter på benken får lite spilletid. Mange jenter takler dette dårlig. Selvtilliten synker, man føler seg dårlig når man ikke starter kampen, og kun får de siste minuttene av kampen. Dette skaper konflikter mellom jentene, og det skaper et press på treneren. Jenter takler det på forskjellige måter, noen takler at de ikke starter, de har ikke noe mål i å være så god. Mens andre har store forventninger, og forventer å være på det beste laget, og satser veldig på fotballen. De som virkelig vil bli god og starte har jo valget mellom og enten komme i gang og trene seg god nok, det er mye jobb og hardt arbeid, men det er mulig. Eller så må de bestemme seg for at de kun spiller fotball for gøy og ikke har noe mål om å være på det beste laget. Dette er et ganske stort problem innen jentefotball, som får mange til å slutte på grunn av at de ikke takler konkurranse. 
Mine meninger om jentefotball er at det er stor forskjell. Jeg synes selv at det er mye gøyere å se guttekamp enn jentekamp. Fordi det er flere røde og gulekort, flere frispark, flere som blir utvist, flere taklinger og flere mål. Det skjer mye mer i guttefotball, de gjør alt mye fortere og det er spennende å følge med på. Det er synd at det er så stor forskjell på gutter og jenter, hvert fall når det gjelder selvtilliten. Jeg synes at det er dumt at jenter har så lav selvtillit og trekker seg selv ned, og tror selv at de ikke klarer noen ting fordi de ikke har troen på seg selv. Alle vet at dette ikke er noen god følelse, men det er vel slik noen jenter bare er.

Intervjuet
Jeg valgte å intervjue en av fotballspillerne på Amazon 2.divisjon, Ingvild Svendsen. Som tidligere har spilt fotball på Trauma guttelag og Trauma jenter 94.

Hva mener du er forskjellen på jente og guttefotball?
Ingvild: Det er ganske stor forskjell på jenter og gutter på mange måter. Gutter er sterkere, raskere og har bedre teknikk og kontroll på ballen. De skyter hardere, de går hardere i taklingene, og det er mye bedre og mere ordentlig spill i guttefotball. Gutter og jenter ligger på et jevnt nivå helt til en viss alder, da utvikler guttene seg mye mer selv om de trener like mye som jentene.

Spiller du ofte sammen med gutter?
Ingvild: Ja, jeg spiller ofte sammen med gutter på skolen. Jeg har toppidrett, så da spiller jeg fotball med guttene hver mandag og onsdag. Også har vi av og til fotball i gymmen.

Føler du at du får vist deg nok når du spiller med guttene?
Ingvild: Nei, når jeg spiller med guttene ser jeg ikke like mye til ballen og jeg kommer ikke så godt med i spillet som når jeg spiller med jenter. Guttene dribler mer, og har mer kontroll, mens vi jentene er mer usikre. Så derfor blir det mye mer balltap når vi spiller sammen med guttene.

Synes du det er gøy å spille med guttene?
Ingvild: Ja, jeg liker veldig godt å spille sammen med guttene. For det første så spiller jeg med folk på et høyere nivå, og da utvikler jeg meg raskere ved at jeg jobber med å tilpasse meg nivået. Det er alltid gøy å spille sammen med folk som er gode eller bedre enn deg, hvert fall når du klarer å vinne ballen fra guttene, da får du mye skryt!

Synes du det er stor forskjell på selvtilliten til jenter og gutter på banen?
Ingvild: Som sagt, så er gutter mye mer sikre på seg selv. De har mye mer kontroll og vet hva de er flinke til.  Gutter er flinkere til å heve seg over feil enn det jenter er. Gutter tørr å gjøre mye mer med ballen, så derfor blir de bedre. De er også mye tøffere i taklingene, for de har bestemt seg for at den skal de vinne!

Det finne altså noen folk som er imot jente fotball, hva synes du om dette?
Ingvild: Er enig med at jentefotball er ganske så uinteressant i forhold til guttefotball. Men synes jenter burde ha rett til å spille det. Jeg spiller det selv, synes det er gøy, men har ingen mål om å bli profesjonell. 

mandag 17. oktober 2011

Dubai, ditt neste reisemål

Alle som planlegger ferien sin, vil gjerne at den skal bli så nær perfekt som mulig. De fleste har forskjellig syn og interesser, så ferien avhenger jo av dette, men også av hvem som skal reise, men en ting er sikkert! I Dubai har de det meste, og du vil garantert finne noe som faller i smak for de fleste!

En reiseartikkel av Kristine Nilsen

Dubai er en arabisk stat med ca 2,7 innbyggere. Staten er full av muligheter for både store å små, enten du skal på romantisk reise med kjæresten din, eller om du skal på familieferie. Man finner alt man trenger for en perfekt ferie i Dubai.

Burj Al Arab, 7 stjerners hotell med 27 etasjer
og en enestående restaurant!
Dubai byr på mange fasiliteter og severdigheter som er vell verdt og få med seg! Som for eksempel Burj Al Arab, som er verdens eneste syvstjerners hotell. For de fleste er ikke dette et hotell man har råd til å overnatte på, men det er fult mulig å bare besøke restauranten i første etasje. Andre ting som er verdt og få med seg er det innendørs alpinanlegget Dubai Ski, verdens høyeste bygning, Burj Dubai, og den elleville badeparken Wild Wadi Waterpark.

Er du ute etter en romantisk ferie med kjæresten din, burde du ta turen innom Atlantis hotell, som er et eksklusivt hotell, med svært koselige og romantiske rom, som egner seg til en kveld og natt for to. Overnattingen er ganske dyr, men til gjengjell får du det du betaler for, som god mat, god service og annet som følger med i prisen. Her er det bare å senke skuldrene å slappe av!
Suite på Atlantis hotel


Om du derimot skal på ferie med barn og familie, er hotellet ”Le Royal Meridien Beach” å anbefale. Dette hotellet er det mest populære, barnevennlige hotellet i Dubai. Her er det mulighet for lek og moro, samt aktiviteter for barna. Hotellet er stort og flott, og ikke så dyrt som for eksempel Atlantis eller Burj Al Arab.

En av dem som har vært i Dubai å sett mange av disse severdighetene er Christine Simonsen (17), som bare har positivt å si om staten.

- Jeg hadde det helt topp på ferie!
Jeg reiste sammen med mamma, pappa og noen venner av familien, det stedet passer for alle!

Hvor overnattet dere?
- Vi overnattet på Almanar hotell, på suiter.

Var du fornøyd med det?
- Ja, jeg var veldig fornøyd. Hotellrommene var som leiligheter, store og romslige.

Hva gjorde dere på ferien til Dubai, og hva opplevde dere?
- Vi kikka på forskjellige severdigheter, var i badeland, og på diverse restauranter og stranda.

Hvilken restaurant likte du best?
- Jeg likte best mc donnals og en iransk restaurant som de hadde veldig god mat på.

Hvilken strand var du på?
- Jumereiha beach, det var en veldig fin strand!

Hva vil du anbefale andre og se eller gjøre dersom de reiser til Dubai?
- Anbefaler alle som skal dit å se på Seilet, Burj Al Arab, som er et eksklusivt hotell, shoppingsenteret med innendørs alpinanlegg, og Atlantis, som er en vannpark med akvarium.

Alt i alt hadde Christine en super tur, og garanterer at hun skal tilbake dit en gang! Hun vil også anbefale alle andre på det sterkeste og reise dit!

Skilsmissebarn sin synsvinkel

Skilsmisse vil si at et ekteskap blir oppløst. Dette skjer ofte etter en separasjon, men kan også skje på andre måter. Hvert eneste år gifter rundt 22.000 par seg rundt om i Norge, og rundt 11.000 av disse ender i skilsmisse. Det er mer vanlig og skille seg nå, enn det var før. I rundt 56 % av skilsmissene, er barn under 18 år involvert. Hvordan tar egentlig barn en skilsmisse, og kan det gjøre noe med livet deres senere i livet?

En artikkel av Anja Bjornes Larsen


Forskjellige måter å reagere på

Det er forskjellig hvordan barn takler en skilsmisse. Enkelte barn blir nesten glade for at foreldrene skiller, andre tar det forferdlig tungt, og føler at jorden nesten skal gå under for dem.
Noen av de gangene det kan være en lettelse for barna, er hvis foreldrene krangler mye slik at barna hører det. Dette kan være tungt å høre på, i hvert fall om kranglinga er om barna. Det er viktig at foreldrene greier å være venner igjennom en skilsmisse, og ikke si stygge ting om motparten mellom linjene eller direkte til barnet. Det er viktig at barnet ikke føler at det befinner seg i en krigssone. Det vil gjøre det lettere for dem om mor og far er venner gjennom bruddet.

Enkelte barn kan føle at den egentlige skilsmissen kommer først når foreldrene finner seg nye partnere. Barna må få tid til å sørge, og anledning til å forberede seg på å skulle få en ny familie. Så til respekt for barnet, må foreldrene vente med å danne en ny familie, til barnet er klar for dette. Barn har faktisk ofre gjenforeningsprosjekter når det gjelder foreldrene flere år etter samlivsbruddet. Barna kan bli sinte eller provoserte over at de ikke lyktes med å føre foreldrene sammen igjen, så det er viktig og ikke gi barna falske forhåpninger om dette.

En annen ting som er viktig for at barna skal ta det lettest mulig, er at foreldrene tar seg tid til å snakke med barna både under og etter en skilsmisse. Foreldre må for guds skyld ikke prøve å skjule for barna at de skal skilles. For det blir ikke lett for barnet om det tror at familien er lykkelig, og ingenting er galt, og foreldrene plutselig skal gå fra hverandre uten noen forvarsel. Da kommer det som er sjokk.
Det er også viktig at foreldrene presiserer for barnet at det ikke er dem sin skyld at foreldrene skal skille lag.

Sliter i ettertid

Det er en del barn som sliter i ettertid av en skilsmisse. De kan få både tilpassningsproblemer og adferdsproblemer. Disse problemene hos barn som opplever skilsmisse, skjer hvis det er mye krangling under bruddet. Det hender også at foreldrene bruker barna som et våpen. Da kan det være at barna prøver å megle, sture vekk fra situasjonen eller gjøre seg selv som en slags syndebukk.

Intervju med et skilsmissebarn

Hva tenker du om at foreldrene dine er skilt?

Jeg syns egentlig at det er en lettelse når mine foreldre er skilt. Dette grunnet at det var mye krangling i forholdet. Det var både slitsomt og tungt å høre på. Det er aldri noe greit og høre på, noe jeg tror alle skjønner. Jeg syns jo selvfølgelig at det er trist, fordi alle vil jo leve i en familie der alle er sammen. Det var tungt i begynnelsen, men dette gikk over når jeg fikk tenkt i gjennom det. Noe jeg også tenkte mye på i begynnelsen, var hvem av de som egentlig ville skilles, og grunnen til at de ville.

Har det påvirket hverdagen din, å være skilsmissebarn?

Ja, det har det. I begynnelsen var det å snakke om foreldre et sårt tema. Jeg trakk meg også litt tilbake i begynnelsen, fordi jeg var lei meg. Men dette har gått gradvis bedre. Det påvirker også hverdagen min med tanke på at jeg bor to forskjellige steder. Så det er ikke alltid jeg kan være med kompisene mine etter skolen, fordi jeg må til mamma som bor et stykke unna.


Hva tenker du om spesielle anledninger igjennom året?

Det er ikke bestandig like greit, i hvert fall ikke rundt høytider og ferier. Fordi uansett hvor mye frem og tilbake jeg tenker, ender jeg alltid opp på at jeg har lyst til å være sammen med hele familien under spesielle anledninger. Å slippe å føle at man må velge mellom dem hadde vært en lettelse, å slippe og føle at uansett hva man velger å gjøre, så sårer man en av dem.

Gatebarn

For ti år siden mistet han moren sin, for syv år siden flyttet han til Spania. For tre år siden sluttet han å gå til skolen, for to år siden begynte han med hasj. For et år siden ble han gatebarn.


Jonas er 18 år, han sitter i en stol og blikket hans er vendt ned i fanget der hendene ligger. Han tar den ene fingeren over et arr han har på hånda.

Han var bare 7 år da moren døde, bare 7 år da livet hans ble forandret og han måtte passe på lillebroren selv siden faren bare var ute og spilte bort pengene eller drakk seg full.

«Jeg var 11 år da vi flyttet til Spania, lillebroren min, pappa og jeg. Først i begynnelsen var dette spennende, men allikevel veldig skummelt. Jeg ville ikke dra fra vennene mine og tryggheten jeg følte her i Norge.», sier han og vender blikket bort fra arret og ser på meg. I blikket hans ser jeg en ensomhet, lengsel etter å være hos noen han føler seg trygg med.

Tiden han var der nede var kjedelig, det ble mye skole og bare sitte på rommet sitt for seg selv. Etter hvert ble det lite med lekser og karakterene ble dårlige, faren begynte å slå han.

«Hvis jeg ikke gjorde leksene mine eller hvis jeg fikk dårlige karakterer slo han meg. Pappa behandler aldri lillebroren min på samme måte, mot han er han alltid snill. Etter hvert begynte jeg å bli lei av måten han behandlet meg på, så jeg forsvant ofte ut for å være minst mulig hjemme. Jeg havnet i en slags gjeng og jeg begynte å røyke hasj. Jeg vet ikke hvorfor jeg begynte med det, men tror det var mest fordi jeg ville passe inn et sted. Hasjen fikk meg til å slappe av og glemme alt, så etter hvert røykte jeg bare mer og mer. Til slutt kunne jeg godt røyke 7-8 ganger om dagen hver eneste dag i en lang periode.»

Han ser ned på arret sitt igjen, jeg spør han om hva som skjedde og om han ville fortelle det til meg. Han ser på meg.
«Jeg og en venninne pleide å stjele sammen, en dag gikk vi inn på et område der det er biler som ingen bruker lenger for å ta gjenstander vi eventuelt kunne selge videre. Vi fant to biler som så ganske fine ut og brøt oss inn i de. Plutselig kommer det to personer mot oss, vi måtte bare løpe av gårde for det viste seg at disse to bilene var sivilpolitibiler! Vi kom oss bort, men venninnen min glemte sekken så hun måtte løpe tilbake og hente den. Mens jeg sto og ventet på henne tok politiet meg. De tvingte ut av meg navnet til venninnen min og jeg sa det. De tok meg i varetekt i seks timer før pappa kom og hentet meg. Når vi kom hjem kjeftet pappa og han slo meg. Jeg løp ut av huset og videre til venninnen min. Hun var heller ikke så fornøyd når jeg kom og var sinna for at jeg hadde sagt navnet hennes, så hun slo til meg. Hun var en av mine nærmeste venner og jeg kunne ikke slå tilbake så jeg slo til det første jeg så og det var et glass. Når jeg slo til glasset virket det som at glasset tok igjen og satt seg skikkelig dypt i huden min. Blodet flommet ut av hånden min».

Jonas hadde akkurat fylt 17 da han ‘’rømte’’ hjemmefra. Han husker datoen godt.

«15. august.» sier han stille for seg selv. «Det var vel den dagen jeg følte meg mest ensom, jeg visste ikke hvor jeg skulle eller hvor jeg kunne gå. Av og til kunne det gå dager før jeg fikk mat og det ble ofte kaldt om nettene,  som regel klarte jeg ikke så sove siden jeg frøys så».

I spania er det regler om at hvis et hus har stått tomt i to år eller mer, så kan hvem som helst få lov til å gå inn i huset og bo der, men hvis eieren plutselig kommer og ber deg om å gå så må du ut. Jonas fant et nytt hus ca annen hver uke som han oppholdt seg i. En gang brøt han seg inn i et hus som var feriehuset til en fotballspiller.

«Jeg var i det huset i ca to uker før jeg måtte komme meg vekk på grunn av mistanker av naboene. En dag kom den ene naboen bort til meg og spurte om jeg var sønnen hans, jeg svarte ja og måtte bare late som for jeg ville ikke komme i noen problemer. Da visste jeg at det var på tide å komme meg bort og finne et nytt sted».

Fra dette huset stjal han to TV’er, en del klær og sko. Dette solgte han videre til andre folk for å få penger slik at han kunne overleve. Mesteparten av pengene brukte han til å kjøpe hasj.

Etterhvert kom han i et barnehjem.

«Januar i år fant pappa meg og sendte meg til et barnehjem. Og når jeg kom dit havnet jeg automatisk i barnevernet og jeg måtte i rettsaker for de tingene jeg hadde gjort. Heldigvis ble jeg ikke straffet for det. Jeg var i barnehjemmet i seks måneder, seks uker, tre dager og fire timer.»

Han husker tiden der inne godt, han følte nesten at det var som et fengsel og bare lengtet etter å komme vekk derfra.

«Alle som var der telte dagene, ukene og månedene de var der. Det var bare noe som satt seg fast om hvor lenge vi hadde vært der. Jeg følte at det var som et fengsel for vi fikk bare lov til å gå ut en halvtime om dagen og vi hadde ikke friheten til å passe på våre egne penger enn gang, det var det barnevernet som tok ansvaret for.

«Etter hvert begynte jeg å forstå at jeg ville ha mer ut av livet, at det var ikke sånn her jeg ville leve. Jeg fikk kontakt med barnevernet og sa at jeg ville tilbake til Norge for å fullføre skolen.»

I juli kom han tilbake til Norge. Nå har han startet på videregående og går første klasse om igjen for å få bedre karakterer og for å ta opp igjen det han mistet underveis. Endelig føler han at han er der han skal være. 

Ungdom og rus

De aller fleste ungdommer vil en eller annen gang bli tilbudt ,hasj ,tabletter eller hjemmebrent eller andre rusmidler . Mange vil kanskje være nysgjerrige på hvordan dette er og kanskje ha lyst til å prøve det ut . Men man må være klar over at rusmidler kan være utrolig farlig og alkohol er ikke noe unntak.

En artikkel av Tina Maleen Olsen


Alkohol er det vanligste og mest brukte rusmidlet i Norge. alkoholbruket i den norske befolkningen har økt betraktelig de siste ti årene. Med økt forbruk øker også noen negative sosiale og helsemessige konsekvenser, som vold, seksuelle overgrep, sykdom og avhengighet som noen av konsekvensene. Nordmenn drikker seg også oftere beruset enn før, noe som også øker risikoen for akutte skader. Ved nesten alle former for brå og invalidiserende ulykker hos ungdom og unge voksne spiller alkohol en rolle. Alkohol er en av de viktigste dødsårsakene blant unge i alderen 15-29 år.

Alkohol virker generelt avslappende og sløvende, ved at nervesystemet, hjernen blir tregere. Ved inntak av alkohol ,vil veldig mange mennesker gjør ting de ikke ville ha gjort dersom de ikke hadde vært under påvirkning av alkohol , og de gjør kanskje noe de vil angre veldig på i ettertid.

Mange mener at det å prøve rusmidler er en del av ungdomstiden ,og de som bruker det vil kanskje argumentere med at det er helt greit å eksperimentere når man er ung . Det er blitt veldig enkelt for ungdom å få tak i narkotiske stoffer , man kan også kanskje ha venner som prøver narkotiske stoffer ,som da er en påvirkning for andre . Mange velger å prøve rusmidler av forskjellige grunner ,noen prøver kanskje fordi de er nysgjerrige på hvordan rusen er ,de syns det virker spennende og morsomt . Andre vil kanskje ta en del i et sosialt fellesskap ,om vennene dine driver med rusmidler ,kan du lett bli påvirket til å ta del i dette . Men det fins også flere grunner til å ungdom prøver rusmidler ,for eksempel ungdom som sliter veldig i hverdagen ,hjemmet eller lignende ,de vil kanskje prøve rusmidler for å rømme fra virkeligheten .

Men det er også ungdom som aldri prøver rusmidler ,og det er nok dem som faktisk har nok informasjon når det gjelder rusmidler . Ha fått god nok informasjon om hvor farlig dette faktisk er ,det er avhengighets skapende og veldig vanskelig å slutte med om man først har kommet seg inn i det . Noen kjenner kanskje også noen som har fått livet sitt ødelagt etter bruk av rusmidler .

Narkotiske stoffer veldig ødeleggende ,og veldig avhengighets skapende . Om man er avhengi kan det være veldig vanskelig å klare å slutte igjen . Det kan ødelegge livet for den som bruker det ,og for familien . Jeg har selv hatt en venn ,som begynte med narkotiske stoffer i veldig tidlig alder . Noe som ødelagg hele livet hans ,og det hele endte i en tragedie ,da han endte sitt eget liv .

Jeg har hatt en intervju med Cathrine Engenes (18 år) Og hun har fortalt meg om hennes opplevelser ,og hva hun mener om rusmidler .

Har du noen gang prøvd alkohol ?
Ja ,jeg har prøvd alkohol .

Hvis ja ,hvor gammel var du første gangen og hvorfor gjorde du det ?
begynte å drikke når jeg var 14år, fordi jeg var nysgjerrig å det virka gøy

Hvordan var din første opplevelse med alkohol?
Første gang jeg drakk alkohol ,var ikke noen god opplevelse . Jeg drakk alt for mye ,kjente ikke min egen grense . Og det endte med at ikke visste hvor jeg var eller hva jeg gjorde .

Var det lett tilgang?
ja ,det var veldig lett for meg å få tak i alkohol .

Noen gang prøvd eller vurdert å prøve narkotiske stoffer?
Nei jeg har aldri prøvd eller vurdert å prøve narkotiske stoffer .

Har du noen venner som bruker narkotiske stoffer ?
Ja ,mange av mine venner bruker narkotiske stoffer .

Føler du noe press fra venner om å måtte prøve det?
Nei jeg føler ikke noe press fra mine venner som bruker narkotiske stoffer . Narkotika er noe jeg aldri kommer til å prøve .

Hvorfor tror du at så mange ungdommer prøver narkotiske stoffer ?
jeg tror mange ungdommer prøver narkotika fordi de er nysgjerrige og kanskje tror at der er kult eller noe lignende .

Hva er din mening om narkotiske stoffer ?
jeg syns det er veldig dumt å begynne med det, det kommer ingenting godt ut av det. jeg liker ikke narkotika. Jeg har kjent mange som har drevet med narkotiske stoffer ,og har selv sett hvordan det har ødelagt både dem og familiene deres . Narkotika er noe jeg aldri kommer til å prøve . Kommer aldri noe godt ut av det.

Kilder : ung og rus

Alle bør ta hensyn, spesielt gymlærerne!



Amanda mener at det er veldig viktig at lærerne og elevene på skolen tar hensyn til elever som har diabetessykdommen, særlig gymlærerne!

En artikkel av Njomza Shala



I følge ny forskning viser det seg at dobbelt så mange i verden over har utviklet diabetes siden 1980. I Norge er det 370 000 personer som har sykdommen! Blant disse har majoriteten type 2 diabetes, kun 25.000 insulinavhengige diabetikere, sier generalsekretær i Diabetesforbundet, Bjørnar Allgot, til tv2.no, og legger til:

– Halvparten av de som har type 2 har ikke fått diagnosen ennå.

I dag er det svært få studenter som har problemer med sin gymlærer på grunn av sin diabetes. Men det er fortsatt noen få unntak, der vanskelighetene faktisk dukker opp.

Det er veldig, veldig viktig at gymlæreren vet om studentens diabetessykdom. Uansett om du går på barneskole, videregående skole, eller universitet/høgskole, så er det viktig at denne informasjonen blir gitt i tide, både til læreren og eleven, slik at man raskt unngår problemer, påstår Amanda, som selv har diabetessykdommen.

Hatt diabetes siden hun var 3 år gammel

Amanda har hatt diabetes i 9 år, og har fortsatt det i dag. Hun er 15 år gammel og har behandlet seg selv med insulinpumpe og insulinanaloger helt siden hun var 3 år gammel.

Blir du informert i/før gymmen om hva dere skal drive med i gym - timen?

Ja, på skolen vår er det vanlig at gym læreren informerer oss alle om hva som er programmet for hver gym time. Det betyr da at det er lettere for meg å vite hva jeg må gjøre med mitt blodsukker. Jeg ”skreddersyr” mitt blodsukker tett til denne situasjonen. Dette er viktig for alle som har diabetessykdommen, men jeg vet om en som også har samme diabetessykdom som meg, og hun får ikke informasjon av gym læreren om hva som er programmet for den kommende gym timen, så hun må ofte minne sin gym lærer om det. Det er dårlig!

Har det noe å si hvor anstrengende gym timen kommer til å være med din dosejustering? Hvis du har en time med trening, er det det samme som å ha 2 timer trening i henhold med dosen din?

Ja, hvis vi bare har en eneste time med trening som ikke er så anstrengende, er mitt blodsukker ikke helt nedsenket betraktelig, og derfor må jeg kjøre gjennom noen alvorlige dosejusteringer. Jeg sjekker blodsukkeret like før spising og jeg beregner hensiktsmessig enhetene, sånn at det ikke ligger mer enn 150 mg/dl. Noe mer er ikke nødvendig i slike tilfeller. Etter gym timen, kontrollerer jeg, for sikkerhets skyld, mitt blodsukker igjen. Så trenger jeg ikke spise noe mer karbohydrater heller.

Men hvis vi har en dobbeltime gym med utholdenhetstrening, må jeg redusere min basaldose i alle fall en time før treningen.

Jeg reduserer basaldosen med 20 -50 % avhengig av hvordan programmet for gymmen er lagt opp, en time før starten av gym timen. Hvis jeg reduserer basaldosen, måler jeg blodsukkeret i det samme. Jeg måler i utgangspunktet blodsukkerets verdi på 150 mg/ dl, med en lavere verdi, da må jeg spise en passe mengde karbohydrater. Siden jeg utførte blodsukkerkontroll en time før gym timen, så kan jeg også spise en sjokolade eller iskrem, selv om disse ellers er trege karbohydrater som kommer etter en time i blodet.

Amanda sier videre at hun tester sitt blodsukker etter første halvdel av gym timen og drikker så mye cola og juice sånn at blodsukkeret igjen øker til mer enn 150 mg/ dl. I gym bagen sin har hun alltid med seg glukagonsprøyte, sitt måleinstrument og mat som inneholder karbohydrater i form av glukose gel, Cola (ikke light) og saft, og også langtidsvirkende karbohydrater som brød, frukt eller sjokolader.

Men hvordan er det å leve med diabetes? Er det ikke mye å holde styr på?

Jo, diabetes er jo noe du må leve med resten av livet. Det er jo litt stressende at man må alltid passe på hva man putter i munnen. Når jeg spiser søte saker merker jeg det fort på blodsukkeret, og det er jo særlig vanskelig i selskaper å unngå! Også må man spise riktig, faste måltider som starter med frokost. Men alle diabetikere vet egentlig hva som må gjøres og hva som ikke må gjøres!

Og til slutt, er diabetes eller kommer den til å være en hindring for at du kan drive med sport?
Nei, diabetes har ikke vært en hindring for meg i å delta i gym og idrettsarrangementer og den kommer ikke til å være det heller. Jeg har heller aldri hatt problemer i gymmen med lav- eller høy hypoglykemi. Og gym lærerne skal ikke, etter min mening, foreslå at det er best for dem som har diabetes til og ikke delta i sport.

Kilder: TV2