torsdag 20. oktober 2011

Ungdom og alkohol

Fylla har skylda! Drikking er gøy! Men tenker du noen gang over hva som faktisk skjer med kroppen når man drikker alkohol?

En artikkel av Ane Nordahl Boye

Den mest vanlige grunnen for at ungdom starter å drikke, er jo selvfølgelig at ungdommen vokser opp i en vennekrets eller miljø, der noen av dem begynner å drikke. De fleste begynner jo allerede å drikke i 14 års alderen, altså på ungdomsskolen. I denne alderen er det jo alltid spennende å prøve ut nye ting, særlig ulovlige ting. Og de fleste syntes jo at det er kult å drikke alkohol.

Som oftest er det påvirkning eller press av venner/andre som gjør at man begynner å drikke. Siden alle andre gjør det, må jo du også gjøre det, hvis ikke er du jo ikke kul nok. Denne følelsen er det nok mange som har/har hatt og de fleste føler de må prøve ut alkohol for å være kul nok. Men det som få ungdommer tenker over, er egentlig hva som skjer når man inntar alkohol i kroppen.

Når man drikker alkohol, vil man kort tid etter begynne å kjenne virkninger, allerede etter bare noen få minutter. Bare kort tid etter kan faktisk alkoholen måles i blodet. Virkninger som skjer, er at: Tankegangen blir annerledes, beslutningsevnen blir annerledes, oppførselen blir annerledes og nesten alt blir mer annerledes både inni deg og rundt deg. De som drikker eller har prøvd å drikke har vel merket dette.

Her er det en liten liste om hva som kan skje med promille i blodet:
fra 1 til 2 i promille: blir man trett og sløv, man kan bli kvalm.
0,1 i promille: Alkoholen kan påvirke hormoner i kroppen. Du får for eksempel økt urinproduksjon, stresshormonet kan bli påvirket,
1,5 i Promille og høyere: de fleste vil ha problemer med å huske alt som skjer, og hukommelsestapet vil øke med stigende alkoholkonsentrasjon.
3,0 i promille og oppover: kan være dødelig. Risikoen økes dersom man samtidig bruker medikamenter som virker dempende og sløvende på hjernen. Man må ALDRI bruke beroligende tabletter eller andre legemidler sammen med alkohol.

Det er egentlig veldig forskjellig fra person til person hvordan man blir når man drikker. Som du ser i lista over, er det mye som kan skje med kroppen når man har promille. Men dette er bare en liste om hva som skjer med kroppen fysisk. Men hva skjer egentlig med det psykiske?

De fleste vil merke etter noen glass med for eksempel vin og god stemning rund seg, at humøret vil bli på topp, og alt rundt deg blir mye morsommere enn det kanskje var tideligere. Når man drikker kjenner vel de fleste seg igjen når det gjelder å finne på rare ting når man drikker. Men samtidig som noen lever i harmoni mens de drikker, vil andre faktisk bli svært agresive etter bare litt inntak av alkohol. Slike personer tåler ikke alkohol, og det betyr at alkohol tar såpas mye kontroll at man ikke har styring på hva man driver med, i de fleste tilfeller er dette spriten sin feil. Om du føler deg truffet, så enten slutt å drikke alkohol eller finn en annen type alkohol å drikke, som du faktisk tåler! Du kan være farlig for folk rundt deg, selv om du ikke mener å være det.

Jeg har intervjuet en venn der hun sier sine meninger om ungdom og alkohol:

A: Hvorfor tror du at ungdommer under 18 begynner å drikke?
T: Fordi de er nuskjerige og syntes det er spennende fordi de ikke har lov til å drikke. Mange føler kanskje litt press fra venner, fordi de fleste syntes jo det er kult å drikke.

A: I hvilken alder tror du at ungdommer begynner å drikke?
T: Jeg tror de fleste begynner å prøve seg litt frem når de er i 14-15 års alderen.

A: Hvor gammel var du når du begynte å drikke?
T: Første gang jeg smakte på alkohol var jeg 12 år men jeg begynte å drikke da jeg var 14 år.

A: Det har jo vært noe snakk om å endre alderen fra 18 til 16, for å kunne kjøpe alkohol. Hva mener du om det?
T: Jeg syntes det burde være 18 års grense på å kunne kjøpe alkohol, fordi du blir faktisk mer voksen fra du er 16 til du blir 18.

Det er ditt valg om du vil drikke alkohol eller ikke. Pass på deg selv og tenk over hva som skjer med kroppen din! Med for mye inntak kan man ta dumme beslutninger. For noen er målet å drikke seg dritings. Men var dette så lurt når du våkner ved siden av personen du aldri ellers ville rørt, i en grøft eller kanskje så ille som sykehuset?

Fylla har kanskje skylda! Men hvem har egentlig skylda for fylla? DEG!


Kilder:
http://www.ung.no/alkohol/2015_Virkning_av_alkohol_i_kroppen.html

2 kommentarer:

  1. hahah, arnt! hvor mange ganger har du skrevet om dette temaet nå? flink

    SvarSlett