mandag 17. oktober 2011

Burde kanalene graves opp?


Kanalene i Arendal sentrum er et tema som de fleste av Arendals innbyggere kjenner til. Debatten pågår: Skal kanalene graves opp, eller ikke? Noen mener ja fordi det vil gi Arendal tilbake noe av sin gamle identitet og det vil bli veldig fint, men noen mener nei fordi det vil ta alt for lang tid og det finnes områder som burde bli prioritert først.

En artikkel av Henrik Dahlum

Historie
Arendal er en gammel sørlandsby som er mye kjent for å ha vært en veldig sentral by når det gjelder sjøfart. Arendal er også kjent for å være «Skandinavias Venezia» på grunn av den kanalbyen den en gan var. For Arendal sentrum er i utgangspunktet bygget på syv holmer hvorav Tyholmen er den største. Etter hvert som Arendal ble mer og mer bebygget ble vannområdene fylt igjen og det dannet seg små kanaler rundt om i byen. Det gikk en kanal fra Pollen, forbi Sam eides plass hvor det var åpent vann, og ut i Kittelsbukt. Det gikk kanal fra Pollen, gjennom Havnegata, og inn til Torvet hvor det også var åpent vann. Før var det torvet som hadde navnet «Pollen». Fra Torvet gikk det en kanal gjennom Strandgaten og ut i Sam Eides plass hvor det den gang var vann. Fra Tyholmen Hotell gikk det en kanal forbi Trefoldighetskirka som møtte Pollen-Kittelbukt kanalen. Fra Pollen ved Md. Reiersen gikk det en kanal forbi Lindveske Hus og ut i havet ved Tyholmen Hotell. Så man kan si at de restene du ser etter kanalene i dag er Pollen og Kittelsbukt. Kanalene står her skrevet i kronologisk rekkefølge etter hvilken kanal som sist ble fylt igjen.
    
Fordeler
Det finnes flere gode grunner til å grave opp kanalene i Arendal sentrum. For det første vil det rett og slett se utrolig fint ut! Det vil bli en utrolig koselig by, enda koseligere en den er nå. Byen vil få tilbake sin gamle identitet. Og det er nok mange som liker tanken på å kunne ro igjennom Arendal sentrum med en robåt. Det at kanalene graves opp vil kommunen også tjene godt på når det gjelder det økonomiske. Fordi at med kanalene tilbake i byen vil Arendal trekke enda flere turister til byen. Og ikke bare turister, men også lokalbefolkningen vil føle seg mere fristet til å ta en tur ned til sentrum når man føler for å gå en tur. Det vil også bli flere tilgjengelige arbeidsplasser i byen. For med kanalene tilbake vil det kreve mer vedlikehold, ergo flere arbeidsplasser.

Ulemper
Det er ikke bare positive sider ved å grave opp kanalene igjen. Arendal er en kommune med en relativt stor gjeld. Og å grave opp kanalene vil ikke bli noen billig affære. Så da er spørsmålet om det finnes viktigere temaer som burde bli prioritert først, f. eks. skoler, barnehager og sykehus. Så hvis kanalene skulle blitt gravd opp kunne det ikke bare ha vært en kommunal investering, det måtte ha vært privatpersoner med i bilde til å «spytte» inn penger. Hvis kanalene skulle blitt gravd opp ville Arendal sentrum vært en ukoselig byggeplass over en lang periode. For mange ville også kanalene blitt som en stor søppelbøtte. De aller fleste vet jo hvordan pollen til tider kan se ut. Så det kreves at kommunen kan klare å holde kanalene rene.

Personen
I forbindelse med debatten om oppgravingen av kanalene har jeg intervjuet EN PERSON. Han er en fyr som vet det meste om gamle «ting og tang».

-         Er du for eller imot oppgraving av kanalene i Arendal sentrum?
-         For.
Hvorfor?
-         Det vil gi byen et mye finere ansikt, byen vil få tilbake noe av sin gamle identitet og det vil trekke flere turister.
-         Hvis det skulle bli enighet om at kanalene skal bygges, hva tenker du da om byggeperioden?
-         Jeg tenker at Arendal sentrum kommer til å være en byggeplass over en lengre periode, men det vil vi få igjen for når det står ferdig. Arendal vil trekke mange flere turister.
-         Det vil bli mindre plass i sentrum dersom det blir kanaler, hva mener du om det?
-         Ja, det vil bli mindre plass og det vil bli ofret både parkeringsplasser og gangeplass, men det vil bli flere parkeringsplasser i fjell. Så jeg tror ikke det vil bli noe stort problem.
-         Kanalprosjektet har en prislapp på rundt 100 millioner. Arendal har for tiden lite penger og en relativt stor gjeld, er det viktigere saker som burde bli prioritert først?
-         Jeg mener at kanaler er en viktig sak, men det finnes så klart andre viktigere saker. Så hvis det skulle bli kanaler er vi avhengige av at privatpersoner «spytter» inn penger. Det kan ikke kun være en kommunal kostnad.

Slik kan det bli seende ut med kanaler i Arendal.
Kanalene i Arendal er altså en debatt som har flere synspunkter. Kommunestyret er for, mens Arne Austenå (FRP) er overbevist om at arendalittene vil si et klart nei. Og hvis kanalene skulleblitt gravd opp, er det kanalen fra Pollen til Kittelsbukt som er mest relevant og grave opp. Så om kommunen og befolkningen noen gang kommer til enighet gjenstår og se. Det er bare en ting å si, «Time will show». 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar