torsdag 20. oktober 2011

Vold i Arendal

Det blir bare mer og mer vold i Arendal, og mange innbyggere i dag er redde for å gå ut på nattestid. Politiet mener det er de unge som forårsaker frykten.

Tekst: Malin Sævrøy Kristoffersen

Natt i Arendal, bilde fra Fvn
Etter 70-80 tallet har det bare blitt mer og mer vold i Arendal, og som politiinspektør Jon Hermansen uttalte i et intervju i Agderposten, skal årsaken være at ungdommen tar over hele byen etter midnatt. Nattelivet i Arendal har gått fra litt vold til trusler og vold i stor grad, noe som har ført til at den lille sørlandsbyen har fått kallenavnet ”Banke du byen”. Dette er ikke et bra rykte, og noe burde bli gjort.


Blind vold
I 2006 og 2007 var ikke blind vold noe som stod i fokus i Arendal, og det var flere trygge innbyggere. Senere har prosenten på blind vold økt i store grader, og politiet begynner å bli bekymret.

Flere og flere uskyldige blir utsatt for blind vold, og mange av dem er også utlendinger. I april ble en ung utenlandsk mann slått ned på en kafé, uten å vite hvem personen var. Han ble påført flere store skader, og det førte til at han begynte å leve i frykt.

Det har blitt gjort flere forsøk på å stoppe volden, men Politistasjonsjefen i Arendal, Jan Sverre Krogstad uttalte seg i april til NRK nyhetene at han fremdeles syntes det er mye vold i gatene. Han forteller også at de kjører fult opp med politi i helgene, og han mener at de har kontroll på byen, da det er førsteprioriteten for politiet i Arendal og Agder.

Logo fra nettstedet til Natteravnene
Natteravn
Den lille sørlandsbyen har, som flere andre steder i landet, et opplegg som går ut på å skape et bra og trygt miljø for barn og voksne. Natteravnene jobber med å skape trygghet, trivsel og tilhørighet ved å være til der det skjer. Arbeidet de gjør blir tatt stor pris på av ungdommen, sa koordinatoren for Natteravnene i Arendal, Terje Eikin. Arbeidet natteravnene gjør, kan være med på å dempe frykt i gatene.

Det er utrolig bra at forebyggende arbeid virker positivt, og i 2006 var det kun 51% som følte seg utrygg i gatene. Politistasjonen ligger også ganske sentralt, noe som også gjør byen tryggere. For en stund siden ble det også holdt en støttemarkering på Sam Eydes plass for å få bukt på volden. Det er blitt mer fokus

Folkets mening
Undersøkelsen som ble gjort i 2007 viste at ca 51% av befolkningen fryktet vold, og var redd for å bli utsatt for blind vold. Årene etter har det blitt mer og mer, og prosenten har mest sannsynlig steget.

Tre anonyme ble stilt spørsmål angående vold i Arendal, og det viste seg at de tre forskjellige personene hadde nokså like meninger om saken, men det var kun en person som hadde opplevd lignende hendelser. Denne personen hadde spesielt sterke meninger.

"Jeg synes politiet og natteravnene 
burde bli mer varsomme."

Syntes du vold i Arendal er et tema som burde settes i større fokus?
Jeg syntes det bare blir meg og mer voldelig i gatene, så jeg syntes definitivt at dette burde bli tatt mer seriøst. Det går utover miljø og omgivelser.

Har du selv opplevd noen form for vold i sentrum?
Jeg har flere ganger opplevd vold på nattestid, der det stadig hender at folk havner i slåsskamper. Likevel har jeg heldigvis aldri blitt utsatt for vold selv, men flere av mine nærmeste venner har dessverre blitt utsatt.

Hvordan reagerer du på all volden i Arendal?
Det er utrolig trist, og jeg misliker det sterkt, men det er ikke så mye jeg kan gjøre annet enn å oppføre meg ordentlig. Jeg syntes både politiet og nattravnene burde være mer varsomme.

Det viste seg at alle tre personene syntes dette er et utrolig viktig tema som burde bli satt mer i fokus, og de fryktet at det kom til å bli enda verre med mindre det ikke snart ble satt en stopper for det.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar