torsdag 20. oktober 2011

Ungdommens forhold til klær

Ungdom og generelt nordmenn kjøper mye klær, som ofte er veldig billige. Det er mye snakk om mote og folk kjøper mer enn gjerne nye klær for hver nye sesong istedenfor å bruke de samme man brukte året før.

En artikkel av Maria Corneliussen

Hennes & Mauritz er en av mange billigkjeder her i Norge. 
Billigkjeder
Billigkjeder som H&M, Cubus, Bik Bok osv. produserer det meste av sine klær i land som Kina i Asia. Disse klærne får en veldig lang tur før de kommer til Norge, men det er veldig mye billigere å produsere de der hvor det er mye billig arbeidskraft. En lønn i Kina er ofte på 2-5 kroner i timen, mens den i Norge er på ca. 1000 kroner dagen.

Hvorfor er merkeklær dyrere?
Mange tror merkeklær bare er dyrere fordi de er kjente og mange liker dem og aksepterer prisen, men det er flere faktorer som gjør at de er litt dyrere enn andre klær. Først og fremst er det ofte mye bedre kvalitet på et merkeplagg, dette er ofte fordi de bruker bedre og dyrere råvarer også må vi jo betale en hel del ekstra for det lille merket vi får på buksa etc.

Produseres nærmere.
Andre ting som gjør merkeklær dyrere er at de kanskje har blitt produsert i et land som ligger nærme eller samme land som det selges. Klær produsert i Kina har ofte en lang reise som forurenser veldig masse. Hvis de produseres nærmere, er arbeidskraften ofte dyrere som også gjør at prisen stiger.


Vi importerer tonnevis med klær, men blir alle solgt
73 Tonn klær
I 2009 importerte Norge 73 tonn med klær og det ble solgt klær for 41,5 millioner kroner det samme året. 55 % av all denne importen kom fra Kina, som ligger så godt som på andre siden av jordkloden vår. Resten kom fra land som Bangladesh, India, Tyrkia og Kambodsja. Altså hadde klærne en veldig lang reise før de kom til Norge.
Intervju med 4 på gata.

Hvor gammel er du?
- Jeg er 17 år gammel.
- 17 år om en måned.
- 16 år gammel.
- Jeg er 19.

Hvor ofte kjøper du klær?
- En gang i måneden
- Når jeg får lyst
- En gang i måneden, eller noe sånt.
- Fra 1 gang i måneden til 2-3 ganger i måneden.

Hvor kjøper du klærne dine?
- Gina Tricot
- Gina Tricot og Hennes & Mauritz
- Veldig mye forskjellig, hvor jeg finner noe jeg liker. Kjøpte veldig mye klær i USA da jeg var der, så
jeg importerer veldig mye klær selv.
- Jeg handler mest på Carlings og Jack & Jones.

Ser du på merkelappen for å se hvor klærne er produsert?
- Nei.
- Nei.
- Ja, egentlig. Noen ganger i hvert fall, men man legger ikke så mye merke til det.
- Nei, det gjør jeg ikke.

Her ser vi fire ungdommer, som er ganske så ubevisste på hvor klærne de kjøper kommer fra. Det er mange ungdommer nå, som ikke tenker på hva de gjør med miljøet når de kjøper klær fra billigkjedene. Det er ikke mange som tenker over hvor lang reise klærne har hatt før de havner i butikkene her i Norge eller hvor mye det har blitt forurenset for at vi skal få billige klær. Alle vil jo at klærne vi kjøper skal være billige, men er det nødvendig at de skal reise fra den andre siden av jordkloden for å oppnå dette? Kunne de ikke vært produsert i et land litt nærmere?

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar