torsdag 20. oktober 2011

Kjønnsdelt arbeidsmarked

Statisk sentralbyrå la ut en arbeidskraftundersøkelse i 2009 når det gjelder manns- og kvinneyrket. Statistikken viser at vi fremdeles har et svært kjønnsdelt arbeidsmarked, kvinner ønsker å jobbe i arbeid som handler om omsorg, skole og rengjøring. I samme grad som menn ønsker å jobbe i service yrker og tar gjerne en sjefstilling. I undersøkelsen til statisk sentralbyrå tok de for seg antall sysselsatte kvinner og menn i utvalgte yrker i alder 15-74 år i 2008.

Artikkel av Anonym

Er det miljøet eller arven som bestemmer yrket valget
Arbeidskraftundersøkelsen viste at det er flest kvinner som er utdannet til sykepleier og flest menn som er utdannet sjåfører. Flere forskere mener det har noe med miljø å gjøre, og at vi må gå helt tilbake til fødselen for å forstå årsaken til utdanningen til den enkelte. Helt fra fødselen av behandler vi ungene annerledes. Dersom du får to tvillinger en gutt og ei jente vil vi forstå at miljøet har mye å si. De er akkurat like gamle, men helt fra starten av vil vi automatisk behandle dem ulikt.

Vi tar for oss en liten nyfødt jente og vi vil stort sett si at hun er søt. Det er også helt greit at hun griner hvis hun skulle ønske det. Hun har som oftest på seg lyse rosa klær og hun vil hele tiden bli ”dulla” og kosa med. I motsetning til jentene blir guttene behandla mer ”tøft”. De har stort sett på blå klær, og når de griner vil vi fortelle de at de er gutter og at de er så tøffe at de ikke skal grine. Han er ikke søt, men tøff og vi vil som oftest ikke kose og ”dulle” med gutten, men vi vil heller ”bokse” han forsiktig i magen.

Kjendistvillingene Mary-Kate og Ashley Olsen
Fetteren min er tvillingbror forteller at gjennom oppveksten har han og tvillingsøsteren hans blitt behandlet svært forskjellig. – Jeg og søsteren min har alltid blitt behandlet forskjellig. Når pappa og jeg dro på Odd Grenland kamp var søsteren min og mamma hjemme og perlet eller holdt på med ”jenteting”. Selvfølgelig var det ting vi også gjorde sammen som for eksempel hoppe på trampoline, men det var nok helst sånn at søsteren min lekte med bamser, barbie og dukker mens jeg hadde actionman, fotball og rasa med de andre guttene.

Eneggede tvillinger ville vært identiske
Dersom du ser på eksempelet med eneggatvillinger vil man forstå bedre hvordan miljøet i tidelig alder spiller en viktig rolle for hvert individ. Eneggatvillinger har arva akkurat samme gener, de har akkurat samme utgangspunkt fra fødselen og ville mest sannsynlig ha vært helt like etter 10 år dersom det var arv som hadde formet personligheten. Men vi vil alltid behandle to individ ulikt og derfor er miljøet hovedfaktoren som gjør at eneggatvillinger blir ulike fra hverandre.


Miljøet bestemmer yrke valget
Det er også viktig å huske at det er andre faktorer enn miljø som spiller inn for personligheten hos et individ. Det som er uvisst er om personlighet også kan være arv fra foreldre. Det vil si at psykologer lurer på om noen egenskaper er arvelig. Det er for eksempel en teori om at barn helt fra fødselen av interesserer seg for ”gutteting” eller ”jenteting” ettersom hvilket kjønn de er.

Forskning viser at dersom du tar små barn uten miljøpåvirking inn på et rom med masse leker, og deretter observerer for å se om leken barnet tar var tilfeldig eller om barnet valgte leken vil gi svaret på at barn som ikke er utsatt for noe miljøpåvirkning velger ”gutteleker” og ”jenteleker” ettersom hvilket kjønn du er. Når barnet vokser til går miljøet over til å bli en viktigste faktoren framfor arv. Miljø faktoren kan også endre seg fra å være foreldre til å bli venner ettersom barnet blir eldre.
Barbie er en typisk jenteleke og bil en typisk gutteleke.  Foto: slittejoggesko.blogg.no


Det er vesentlige forskjeller på gutter og jenter
Forskning viser at arbeidsmarkedet er fordelt fordi det er vesentlige forskjeller på gutter og jenter. Vi har arvet egenskaper som tilsier om vi er jente eller gutt, i tillegg har vi faktorer som for eksempel foreldre som forsterker ”jenteutrykket” og ”gutteuttrukket”. At jenter og gutter derfor velger yrker ut fra den personligheten vi har dannet oss er ikke så unaturlig. Jenter som er blitt påvirket av mye omsorg vil ha en bedre forståelse i yrker som handler om omsorg. Det at jenter også blir fortalt at grining og lignende er en naturlig ting, vil de derfor være bedre egnet enn de fleste gutter til å vise medlidenhet og trøst i situasjoner som gutter har blitt fortalt at det er ikke er noen tøffinger som griner. Gutten derimot som har utviklet en stor interesse for biler ved at han gjennom tidelig oppvekst har fått leke biler i gave. Dette har naturlig nok ført til en større interesse for biler enn det en jente som har fått barbie vil kunne kjenne på. Derfor er det ikke så rart at gutter og jenter velger de yrkene de gjør i samfunnet, og at vi har er delt arbeidsmarked.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar